FABİSAD tarafından beşinci kez düzenlenen GİO Ödülleri, ismini 8 Ekim 2016’da kaybettiğimiz yazar, araştırmacı, sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo’dan alıyor.
2017 GİO Ödülleri, Barış Manço Kültür Merkezi’nin desteği ile düzenlendi. Gecenin sunuculuğunu yazar Uğur Kılınç yaptı. Tören FABİSAD yönetim kurulu başkanı Özgün Muti’nin açılış konuşmasıyla başladı.
İlk olarak 2014 yılında Nazlı Eray’a, 2015’te Bülent Somay’a, 2016’da Sevin Okyay’a verilen “Mavi Anka” onur ödülü bu sene, fantastik ve bilimkurgu edebiyatın ülkemizde yayılmasına öncülük etmiş, çevirmen olarak bu türlerin gelişimine destek vermiş, Türkçeye çevirdiği fantastik kurgu eserleri arasında David Eddings’ten Malloryon serisi, Margaret Weis ile Tracy Hickman’dan Ejderha Mızrağı Destanı ile Efsaneler serisi, Ursula K. Le Guin’den Batı Sahili Yıllıkları ile Yerdeniz serisi ve J.R.R. Tolkien’den Yüzüklerin Efendisi ile Kullervo’nun Hikâyesi, bilimkurgu eserleri arasında ise Ursula K. Le Guin’den Balıkçıl Gözü, Bağışlanmanın Dört Yolu, Dünyanın Doğum Günü ve İçdeniz Balıkçısı gibi kitaplar bulunan değerli çevirmen Çiğdem Erkal’a, dernek yönetim kurulu üyesi Yankı Enki tarafından verildi. Mavi Anka heykelciğinin tasarımı önceki senelerde de olduğu gibi oyuncu ve heykeltıraş Biğkem Karavus‘un el emeği ve imzasını taşıyordu.
“Yılın en iyi yayımlanmamış öyküsü” ödülünü, “Örümcek Sürücüleri” isimli öyküsüyle Fahri Emre Öztürk kazandı. Burak Yüksel, Dinçer Batırbek, İmge Bakalım, İsmail Yiğit dereceye giren ve başarı ödülüne değer bulunan diğer isimler oldular. GİO Öykü Yarışması’nın beşincisine bu yıl 144 öykü başvuru yaptı. Öyküler, Doğu Yücel, Galip Dursun, Gülbike Berkkam, Hamit Çağlar Özdağ ve Tevfik Uyar’dan oluşan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
“Yılın en iyi illüstrasyonu” ödülü ise Ömer Süalp’in oldu. İllüstrasyon kategorisinde Betül Aytaç, Semih Özşahin, Ozan Yüksel ve bir diğer eseri ile Ömer Süalp başarı ödülüne layık görüldüler. Ömer Süalp ödülünü çizer Yıldıray Çınar’dan aldı. Bu yıl 15 çizer, toplamda 22 illüstrasyonla başvurdu ve illüstrasyonlar Biğkem Karavus, Emre Soyak, Eren Arık, Melike Acar ve Yıldıray Çınar’dan oluşan jürinin oylarıyla değerlendirildi.
“Kısa Film” ödülü ise Elma isimli filmi ile Serdal Altun’un oldu. Burak Bayülgen, Cüneyt Karakuş, Çetin İnanç, Fatih Danacı ve Kaya Özkaracalar’dan oluşan jürinin değerlendirdiği Kısa film kategorisinde Doğuş Minsin, Gökhan Cılam, Melih Önder, Semih Ellialtı ve Ahmetcan Uzer ise başarı ödülüne layık görüldüler. Serdal Altun ödülünü yazar Burak Bayülgen’den aldı.
“En iyi roman” ödülü kategorisinde, 2015-2017 Haziran tarih aralığında yayımlanmış romanlar Altay Öktem, Barış Müstecaplıoğlu, Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay ve Özgün Muti’den oluşan ana jürinin değerlendirmesine sunuldu. Ödülü kazanan ise April Yayınları’ndan yayımlanan “Sıcak Kafa” isimli kitabı ile Afşin Kum oldu. Afşin Kum’a ödülünü Fabisad kurucu üyesi Barış Müstecaplıoğlu jürinin gerekçeli kararını da açıklayarak sundu.
Barış Müstecaplıoğlu jürinin gerekçeli kararında, Afşin Kum’un Sıcak Kafa isimli romanının okurları yarattığı dünyanın içine çekip gerçekten o dünyada olsaydık neler hissedeceğimizi, kahramanlarıyla aynı seçimleri yapıp yapmayacağımızı günler boyunca düşünmeye yol açtığını belirterek, edebiyatımızda çok az örneği bulunan bilimkurgu ve distopya türlerine katkısı nedeniyle de özel bir önem taşıyan kitabın, kendi tarzlarında son derece iyi yazılmış, birbirinden güçlü adaylar arasından, kurguladığı dünyayı samimi ve inandırıcı anlatması, okuru dünyasına katmaktaki başarısı ile öne çıktığını dile getirdi.
En İyi Roman kategorisinde finale kalan romanların yazarları Erbuğ Kaya (Maderzad Palas), Hamit Çağlar Özdağ (Bir Yeniçeri Masalı), Mehmet Berk Yaltırık (Yedikuleli Mansur), Murat Başekim (Karanlık Çağ) ve Şima Özgürler’e (Geceye Övgü) Başarı Ödülleri takdim edildi.
2016’da ilki Gerisi Hikaye ekibine verilen Başarı Ödülleri ise bu sene iki değerli internet platformuna verildi. Yayın hayatına 13 yıl önce başlayan ve aralıksız devam eden, fantastik kültürle ilgili haberler, inceleme ve makaleler yayımlayan Fantastik Yaşam Portalı FRPNET adına ödülü genel yayın yönetmeni Kayra Keri Küpçü, bu sene 10. yıllarını kutlayan ve fantazya, bilimkurgu ve korku türlerinde öykü, makale, inceleme gibi yayınları ile Edebiyatta Kaybolanların rıhtımı Kayıp Rıhtım adına ödülü sitenin kurucusu Hakan Tunç aldı. Ödülleri dernek yönetim kurulu üyesi yazar Göktuğ Canbaba sahiplerine sundu.
FABİSAD tarafından beşinci kez düzenlenen ve 8 Ekim 2016’da kaybettiğimiz yazar, araştırmacı, sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo’nun ismini taşıyan GİO Ödülleri, Giovanni’nin pelerini altında hayal gücünü ödüllendirmeye devam edecek. Çünkü hayal kurmak özgürleştirir.