2023 GİO Ödülleri’nde Mavi Anka Onur Ödülü Müfit Özdeş’in Oldu
Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin 2014’ten bu yana GİO Ödülleri kapsamında bilimkurgu, fantazya ve korku alanlarına önemli katkılarda bulunmuş duayen isimlere verdiği Mavi Anka Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi Müfit Özdeş oldu.
18 Ağustos’ta Moda Sahnesi’nde düzenlenen törende, kendisi de 2015 Mavi Anka Onur Ödülü’nün sahibi olan Bülent Somay takdim etti. Ödülü Müfit Özdeş adına İsmail Yamanol, Özdeş’in gönderdiği mesajı okudu:
“Değerli Bilimkurgu severler, bilimkurgu alanında ısrarla üretmeye devam eden bilimkurgu sever meslektaşlarım,
Derneğimiz FABİSAD tarafından Mavi Anka Onur Ödülü’nün bana verilmesi beni mutlu etti, teşekkür ederim.
Bu vesileyle sizlerin dikkatini bir önemli noktaya çekmek isterim. İmgelemi akıldışı veya “akli” nedenlerle kısıtlanmış olan ülkelerin bu kısıtlamayla birlikte kaçınılmaz bir şekilde vasatlığa sürüklendiğini, bu ülkeler entellenjiasının da kâh gerici yobazların elinde, kâh “sol” görünümlü sofuların elinde kaçınılmaz bir vasatlığa mahkum edildiğini görüyorum.
İlerici tüm ülkemiz aydınları gibi ben de düşgücü yoksunu bu vasatlığa karşı ömür boyu mücadele ettim ve ölümüne mücadele etmeye kararlıyım. Gio ödüllerinin ilk verilmeye başlandığı 2014 yılından bu güne 10 yılda Türkiye’de bilimkurgu alanında çok büyük gelişmeler oldu. Artık kimse düş gücünü olanla, olabilecekle, ve düşünülebilecekle sınırlamıyor, bu çok heyecan verici. 1954 yılında başlayan kendi bilimkurgu serüvenimin şimdi ülkemde böyle bir yere gelebildiğini görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor.
Bu akşam birlikte olamamak, bu mutluluğu sizinle yalnızca “söz” üzerinden paylaşmak bana biraz hüzün verse de biliniz ki sizinleyim.
Üstad Giovanni Scognamillo’yu saygıyla anıyor, herkese sevgilerimi sunuyorum, yolumuzda başarılar diliyorum.”
Bülent Somay da ödülü takdim ederken yaptığı konuşmasında Müfit Özdeş’in yakından tanık olduğu bilimkurgu yazarlığı macerasını anlatarak, Mavi Anka Onur Ödülleri’nin kuşaklar arasında kurduğu bağın değerinden söz etti, önceki kuşakların da yeni kuşaklardan öğreneceği şeyler olduğunu belirtti.
Müfit Özdeş Kimdir?
Çocukluğu ve gençliği Heybeliada’da geçen Ahmet Müfit Özdeş, yükseköğrenimi için gittiği Ankara’da ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Ekonomi bölümünü bitirdi. 60’lı yıllarda gençlik hareketlerine katılan Özdeş, 1971-1975 yılları arasında Beyrut ve Oslo şehirlerinde yaşadı. 1975 yılında Türkiye’ye döndükten sonra Çağdaş Çeviri Evi’ni kuran Özdeş’in bilimkurgu türüne ilgisinin kökeninde 1940’lı yıllarda yayınlanan Baytekin filmleri ve 1950’li yıllarda Çağlayan Yayınları’nın yayımladığı “Yeni Dünyalarda” dizisi yatıyor.
1983 yılından bu yana neoklasik akıma yakın bilimkurgu, fantazya ve masal türlerinde eserler üreten Müfit Özdeş başta Nostromo Dergisi’nde olmak üzere yazdığı bazı mecralarda Mithat M. Özdeş, Ahmet Özdeş ve Gariboğlu mahlaslarını da kullandı.
1991 yılında Kor Yayınları etiketiyle masal türünde “Kimin Ağrır O Bağırır” isimli yapıtı okurla buluşan Özdeş, Metis Yayınları’nın yayımladığı “Asker Kaçağı” isimli bilimkurgu derlemesinde de bir öyküsüyle yer aldı. 1996 yılında ise “Son Tiryaki” isimli bilimkurgu öykü kitabı Metis Yayınları’ndan yayımlanan Özdeş, bu sayede Philip K. Dick ve Robert A. Heinlein gibi global ölçekli bilimkurgu yazarlarından oluşan Metis Bilimkurgu serisindeki tek Türk yazar oldu.
2005 yılında Remzi Kitabevi’nin yayımladığı “Bilimkurgu Öyküleri”, 2018 yılında İthaki Yayınları’nın yayımladığı “Yeryüzü Müzesi” ve “Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Öykü Seçkisi”, 2021 yılında yine İthaki Yayınları tarafından okurla buluşturulan “İlk” ve 2023 yılında Fihrist Kitap’tan çıkan “Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” isimli yerli bilimkurgu derlemelerinde öyküleriyle yer aldı.
Müfit Özdeş, “Firar” isimli öyküsüyle de 2001 yılında TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda birinci oldu.
Mavi Anka Onur Ödülü
Oyuncu ve heykeltıraş Biğkem Karavus’un el emeği ve imzasını taşıyan Mavi Anka Onur Ödülü 2014 yılında Nazlı Eray’a, 2015’te Bülent Somay’a, 2016’da Sevin Okyay’a, 2017 yılında Çiğdem Erkal’a, 2018’de İhsan Oktay Anar’a, 2019’da ise Bülent Akkoç’a verilmişti.